Tips & Tricks

Hoe je mooie spandoeken opmaakt staat in de tips & tricks beschreven. Het kan haast niet fout gaan als je van de onderstaande categorieën goed kennis neemt. Als je onverhoopt toch vastloopt bij het ontwerpen of als je een specifieke vraag hebt, kun je even contact opnemen met onze klantenservice.

 

48

Resolutie

Houd bij het maken van spandoeken een minimale resolutie aan van 300 DPI. Op deze manier komt het spandoek het mooist uit de drukpers. DPI betekent Dots Per Inch en geeft aan uit hoeveel pixels het bestand is opgebouwd.

Hoe komt het dat sommige bestanden en afbeeldingen een erg lage resolutie hebben?

 • Het bestand is niet goed verwerkt in een grafisch programma.
 • Uit het nieuwe bestand en het originele bestand zijn de afbeeldingen niet goed gekoppeld. Het laat enkel een voorbeeld zien. 
 • Het is niet raadzaam om een afbeelding van internet te kopiëren. Het heeft dan een te lage resolutie. De webresolutie is namelijk slechts 72 DPI.
 • Het is onverstandig om afbeeldingen op de computer te vergroten. Door dit te doen worden afbeeldingen vaak onscherp. De pixels worden dan uitgerekt. 
 • Het onjuist comprimeren heeft geen goede gevolgen voor het bestand . Vaak gebeurt dit bij Office-programma’s zoals Publisher en Word.

Goed om aan te denken bij de resolutie van afbeeldingen en bestanden die je wilt drukken spandoeken:

Gebruik bij het opmaken van je bestanden enkel afbeeldingen met de correcte resolutie van 300 DPI. Deze afbeeldingen moet je niet vergroten, natuurlijk mag je ze wel verkleinen. Hou je daarnaast aan de juiste druk- en PDF-instellingen. 

Hoe komt het dat mijn lettertypen onscherp zijn? 

Lettertypen zijn opgebouwd uit pixels (gerasterde teksten). Als lettertypes onscherp zijn, komt dat omdat deze gerasterde teksten zijn vergroot in een opmaakprogramma. Het komt dan vaak wazig over, omdat de DPI van de tekst vaak te klein is.

 • Teksten die je typt worden door oudere programma’s vaak gerasterd. Als je deze teksten later vergroot, wordt het geheel onscherp. 

Alles op een rijtje:

 • Voordat je begint met opmaken, moet de resolutie van het bestand minimaal 300 DPI zijn.
 • Gebruik het liefst Adobe CS programma’s bij het opmaken van de bestanden.
 • Gebruik de juiste druk- en PDF-instellingen.

 

49

Opmaak & Kleur

Als je een spandoek laat maken is de opbouw van zwart altijd in CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Deze kleuren worden opgebouwd in procenten van iedere kleur. De totale procentuele waarde voor een goede kleur zwart mag niet boven de 280% uitkomen. De kleur kan gaan smetten als het kleurpercentage hoger ligt.

Waarom heeft zwart niet de goede instellingen:

Bij office-programma’s zoals Paint en Word wordt zwart altijd uit RGB-kleuren (Red, Green, Blue) opgebouwd. Als je het bestand exporteert naar PDF, mag je niet kiezen voor de instelling ‘converteren naar CMYK’. Zoals eerder vermeld, kan het zwart gaan smetten als de kleuren in het bestand een te hoge procentuele waarde heeft. Dit betekent dat er inktsporen of vlekken op het canvas te zien zijn. 

Waar hou je dus rekening mee bij het opbouwen van zwart:

 • De kleuropbouw in het bestand mogen nooit zwaarder zijn dan 280% (C%+M%+Y%+K%).
 • Converteer CMYK bestanden het liefst nooit, maar maximaal één keer, in verband met het veranderen van de kleuren. 
 • Gebruik bekende kleurprofielen. Bijvoorbeeld ISO-Coated.
 • Als je kleuren toch gaat converteren, kun je in Acrobat in het menu kiezen voor geavanceerd  >  ‘zwart behouden’

 

50

Snijmarge

Bij het ontwerpen van het spandoek moet je altijd rekening houden met afloop en snijmarge. Delen van de boekenlegger worden bij de afwerking namelijk weggesneden. Ook kunnen er door het snijden witte randen ontstaan, als er geen rekening is gehouden met afloop.  Houdt daarom altijd een minimale afloop of snijmarge van 2 centimeter aan.

Waarom heeft mijn bestand geen afloop of snijmarge:

 • De achtergrond is niet doorgetrokken tot in de snijmarge
 • Omdat het bestand fout is geëxporteerd, wordt de afloop niet opgeslagen
 • Het is niet mogelijk om afloop of snijtekens te plaatsen bij Office-programma’s

Waar moet je aan denken bij het toepassen van afloop of snijmarges:

 • De achtergrond moet in de snijmarge doorlopen
 • De bestanden moeten voorzien zijn van afloop en snijtekens
 • Office programma’s bij het opmaken van spandoeken is uit den boze

 

51

Materiaalsoort en afwerking

Het kiezen voor het gramsgewicht hangt af van het doel van de spandoeken. Wanneer je de spandoeken buiten gaat gebruiken voor een promo activiteiten kun je het best kiezen voor een 260 grams meshdoek. In dit materiaal zitten kleine gaatjes, waardoor de wind er makkelijk doorheen waait. Het spandoek zal dan niet gaan klapperen of bol/hol gaan staan. Het grammage van het materiaal geeft aan hoe zwaar het doek is per m2. Als je tijdens een indoor event echt indruk wilt maken met je spandoeken, kies dan voor 510 grams bisonyl doek. Dit is een erg stevig materiaalsoort Qua afwerking kun je verschillende kanten op. Zo heb je de keuze om het spandoek simpel om te zomen. Hierbij kun je ook wat verder gaan, door er een tunnelzoom  Je komt dan al snel uit bij 300 tot 450 grams papier. Als je daarnaast ook wat exclusiever wilt gaan, is er nog de keuze tussen een parelmoeren of een afwerking met metallic effect.

 

52

Formaten

Spandoeken kun je op elk gewenst formaat maken. Deze keuze is geheel aan jou. Het ligt er natuurlijk aan voor wat voor doeleinde je het spandoek wilt gebruiken. Bij een event moet de informatie op het spandoek goed overkomen. Laat dan een spandoek maken op een groot formaat.

Bij het opmaken moet je je houden aan de formaten van het eindformaat van je spandoek plus de snijmarge van 2 centimeter rondom.